Wykonanie
W idealnym świecie autobusy się nie spóźniają i pada tylko wtedy kiedy jestem w domu. Idealny świat nie istnieje. Niestety. W moim świecie pada właśnie wtedy kiedy mój parasol zaginął w akcji nie potrafię go znaleźć. A autobus jak na złość właśnie wtedy się spóźnia. Kiedy wreszcie udało mi się wrócić do domu na początek rozgrzałam się gorącą
czekoladą w wersji bez pianek i zrobiło mi się dużo lepiej. Później przyszła kolej na
chleb. Zawsze w taką pogodę mam ochotę coś piec. Początkowo planowałam zrobić grecki
chleb . Żeby przywołać trochę greckich, ciepłych klimatów. Ciągle tęsknie za smakiem tego
chleba który
jadłam na Rodos i wiem, że tęsknić za nim
będę już zawsze. Jednak po namyśle stwierdziłam, że wolę
chleb w wersji niesłodkiej. Padło na taki z ziarnami. Dodałam
słonecznik,
pestki z dyni i
siemię lniane.
Chleb jest bardzo prosty bo na drożdżach i jest naprawdę smaczny. Jestem bardzo zadowolona. To absolutnie najlepszy
chleb jaki zrobiłam.

Składniki:1 kg
mąki krupczatki50 g świeżych
drożdżypół szklanki
płatków jęczmiennychpół szklanki
płatków gryczanych (można użyć także np. pszennych lub żytnich)6 łyżek
siemienia lnianego3 łyżki pestek
słonecznika3 łyżki pestek z dyni3 łyżki
sezamu1,5 łyżki
soli (płaskie)ok 3 szklanki ciepłej
wodyWykonanie:
Płatki zmiel w młynku do
kawy. Nie
miel go zbyt długo. W misce wymieszaj
mąkę, zmielone
płatki, siemię,
pestki z dyni i
słonecznika,
sezam i
sól. Dodaj
drożdże i stopniowo
wodę. Może się okazać że użyjesz jej mniej lub więcej. Wyrabiaj aż składniki się połączą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyrób jeszcze przez chwilę i umieść w dużej wysmarowanej
masłem keksówce (lub dwóch mniejszych). Odstaw jeszcze raz na kolejne 20 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez 40 minut.Smacznego!