Wykonanie
Zapachy roznoszą się po kuchni, a na blasze studzi się puszysta
chałka na miodzie.
Chałka to
pieczywo w kszałcie warkocza. Wybrałam według mnie łatwiejszą wersję,
chałkę z czterech części. Rozrosła się niesamowicie.
Chałka nie zdążyła dobrze ostygnąć i zaraz została zjedzona. Nie ma jak świeżutka
chałka z lekko rozpuszczonym
masłem.
Chałkę upiekłam na miodzie i
oliwie. Obficie posypałam nasionami.
Chałka z czterech częściSkładniki:180 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży50 ml
oliwy90 g
miodu1
jajko + 1
żółtko1½ łyżeczka
soli500 – 550 g
pszennej mąkiDodatkoworozmącone
jajko do posmarowania2 łyżki nasion do posypania, u mnie
sezam biały i czarny oraz
mak
Rozpuść
drożdże w wodzie razem z
miodem. Dodaj
mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj
oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj
jajka i
sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną
mąką stolnicę, złóż kilka
razy w kopertę i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 4 równe kawałki, zroluj i zapleć warkocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj
chałkę jajkiem i obficie posyp nasionami. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wstaw blachę i piecz przez 35 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisyPuszyste
waniliowe sconesBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiCzekoladowe brioche
Bułki pszenno-
razowe z przedziałkiem
Bułki na śniadanie z durum