ßßß
Chałka z czterech częściSkładniki:180 ml ciepłej wody25 g świeżych drożdży50 ml oliwy90 g miodu1 jajko + 1 żółtko1½ łyżeczka soli500 – 550 g pszennej mąkiDodatkoworozmącone jajko do posmarowania2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak
Rozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złóż kilka razy w kopertę i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 4 równe kawałki, zroluj i zapleć warkocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj chałkę jajkiem i obficie posyp nasionami. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wstaw blachę i piecz przez 35 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisyPuszyste waniliowe sconesBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiCzekoladowe briocheBułki pszenno-razowe z przedziałkiemBułki na śniadanie z durum