Wykonanie


250 ml ciepłej
wody2 łyżeczki suchych
drożdży (albo 20-25 g świeżych)60 g
miodu20 ml
oliwy z oliwek1
jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania
chałek)1 płaska łyżeczka
soli550 g
mąki pszennejmak/sezam do posypaniaNie lubimy komplikować spraw, które z natury rzeczy mają być proste więc zalecamy od razu wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Będzie to trwało jakieś 15-20 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie).Wyjmujemy ciasto na blat (w razie potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą
chałkę. Zaplatamy je tak jak na zdjęciu poniżej.Wykładamy uformowane
chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni,
chałki smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
makiem,
sezamem czy czym tylko lubimy. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy (przed krojeniem i zjedzeniem) przynajmniej 1 godzinę.Smacznego!W tym Wypiekani na śniadanie udział wzięli:


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)