Wykonanie

Ciągle piekę
chleby, jak nie
chleby to
bułki i tak ciągle. Mój mąż się
śmieje, że to już prawdziwe uzależnienie. Pewnie tak, ale to jest takie przyjemne. Uwielbiam jak unosi się po całym domu zapach świeżego
pieczywa, a jak smakuje takie przestudzone i posmarowane
masłem, bajka.Zainspirował mnie
chleb z
oliwkami, który też wam polecam, piekłam go już kilka
razy bo jest cudowny w smaku. Tym razem wersja nieco na słodko, z
figą i
morelą. Równie pyszna, w
sumie to bym musiała się zastanowić, który jest lepszy. A może sami ocenicie.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
mąki pszennej - dałam typ 500- 2 łyżeczki
miodu - u mnie rzepakowy- 1 łyżeczka
soli himalajskiej- 275 g ciepłej
wody- 20 g świeżych
drożdży- 3 łyżki
oliwy- 100 g
suszonych moreli (od Symbio)- 100 g suszonych fig (od Symbio)- 1
żółtko zmieszane z łyżeczką
mioduWykonanie: Do miski wsypać
mąkę, dodać
miód,
sól, ciepłą
wodę, wkruszyć
drożdże i wlać
oliwę. Ciasto wyrobić - ja wyrobiłam mikserem z hakiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie pokroić
figi i
morele na kawałki, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Blaszkę (keksówka 40 cm) wysmarować
oliwą i przełożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Posmarować delikatnie
żółtkiem z
miodem. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec go przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy
chleb na kratce. Nie przejmujcie się, że wierzch będzie się mocno rumienił.

