Co ja mogę napisać - jest pyszna! Wilgotna, takie lubię najbardziej. Ma piękny, bardzo pozytywny pomarańczowy kolor. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. W smaku trochę przypomina ciasto marchewkowe tylko tutaj do tej babki nie dodajemy przypraw korzennych ani orzechów. Chyba że ktoś ma na to ochotę :D Polecam !Składniki:250 g świeżej, obranej marchewki230 g mąki150 g cukru1 łyżka cukru waniliowego4 jajka200 ml oleju1 i 1/2 łyżeczki sodyszczypta soliskórka z pomarańczyLukier:3/4 szklanki cukru pudrusok z pomarańczyForemka do babkiW misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i skórkę z pomarańczy. Marchewkę zetrzyj na tarce albo zmiksuj. Następnie zblenduj ją jak najdrobniej. Do miski włóż jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijaj na średnich obrotach przez 3-5 minut do rozpuszczenia cukru. Dodaj marchewkę, mąkę i wymieszaj. Przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka przez 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu wyjmij z foremki i połóż na kratkę do całkowitego przestygnięcia.Cukier puder wsyp do miseczki, cały czas mieszając dodawaj pomalutku sok z pomarańczy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej babkę i dowolnie udekoruj.Źródło