Wykonanie
Przepraszam a kolejną długą ciszę w eterze... Musicie mi wybaczyć, ale czasami są ważniejsze sprawy w życiu człowieka niż gotowanie i pisanie bloga. Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że naprawdę dużo rzeczy się w moim życiu dzieje i proszę, żebyście trzymali za nas kciuki, żeby wszystko ułożyło się po naszej myśli.Mam dziś dla Was przepis, który miałam opublikować jeszcze przed świętami, ale jakoś nie wyszło...Lubicie pasztet? Ja bardzo, ten jest trochę inny, bo bez
wątróbki, ale i tak pyszny i aromatyczny, głównie dzięki sporemu chlustowi
koniaku oraz
żurawinie i
śliwkom suszonym.Potrzebne składniki:
królik około 2,5 kg,1 , 5 kg podgardla,3
marchewki,
por,1/2
selera,2
pietruszki,2
cebule,4
jajka,4 czerstwe
bułki,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa,1 kieliszek
koniaku,
suszona żurawina i
suszone śliwki,tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy.
Królika i podgardle gotujemy do miękkości z warzywami,
solą,
pieprzem, liśćmi laurowymi i
zielem angielskim.Kiedy
mięso i warzywa ostygną mielimy je wraz z namoczonymi w wywarze
bułkami (ja mieliłam raz maszynką z sitkiem o średnich oczkach).Dodajemy
jajka,
przyprawy,
koniak i
suszone owoce. Dokładnie wyrabiamy i wkładamy do wytłuszczonych i wysypanych
bułką tartą foremek (ja kupiłam jednorazowe aluminiowe foremki).Wierzch posypałam
majerankiem.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.