Wykonanie
O zaletach
kaszy jaglanej pisałam już Wam przy okazji przepisu na raffaello z
kaszy jaglanej .
Kasza jaglana jest źródłem witamin, świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, zawiera antyoksydanty...Dzisiaj zapraszam Was na
sałatkę z
kaszą jaglaną i
szpinakiem.
Szpinak jest źródłem magnezu, potasu, witaminy C, K, kwasu foliowego, ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.Żeby
sałatka była bardziej wyrazista dodałam
bryndzę. Oczywiście możecie dodać innego
sera, który ma wyrazisty smak./przepis własny/200 g
kaszy jaglanej1
pierś z kurczakaok. 90g liści
szpinaku (świeże)1 ząbek
czosnkuolej do smażenia (u mnie
kokosowy)
sól,
pieprz do smaku,
ostra papryka w proszkuok. 40-50 g
bryndzy20 g
migdałów (posiekane lub
płatki)3-4 łyżki
jogurtu naturalnego
Kaszę jaglaną wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ugotować według przepisu na opakowaniu (ja gotuję w mieszance
wody z
mlekiem, gdyż
kasza uzyskuje wtedy lepszy smak). Przestudzić do temperatury pokojowej.
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć
solą,
pieprzem,
ostrą papryką. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucić posiekany
czosnek, a następnie
kurczaka. Usmażyć, a następnie przestudzić do temperatury pokojowej.W misce wymieszać
kurczaka,
kaszę jaglaną, posiekane liście
szpinaku,
migdały,
jogurt oraz pokruszoną
bryndzę. Doprawić
solą i
pieprzem. Smacznego!

W ramach wspólnego gotowania
sałatkę z
kaszą jaglaną przygotowała także Panna Malwinna oraz Zuzia Sprawdźcie także ich pomysły.