Wykonanie
Podaję obiecany przepis na tort. Niestety mam tylko zdjęcie z telefonu, które zresztą już widnieje na moim profilu fb, ostatnio z braku czasu nie robię ciast w domu więc zdjęcie musi wystarczyć. Tort jest bardzo dobry w smaku, trochę kwaskowy i pięknie pachnie
marakują. Szczerze polecam! Na święta jak znalazł :-)

Przepis własnySkładniki: na
biszkopt6 jaj250g
cukru200g
mąki pszennej30g
kakao40g
mleka60gmasłaRozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z
cukrem na puszystą masę,
mąkę przesiać,
mleko i
masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą
mąkę z
kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione
masło z
mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz
biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Składniki: na
kokosową bezę100g podprażonych
wiórków kokosowychszczypta
soli1/2szklanki drobnego
cukru do wypieków2duże
białkaW misie miksera ubić
białka, na sztywną pianę. Dodawać
cukier łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania do otrzymania błyszczącej, sztywnej masy. Dodać
wiórki kokosowe, w dwóch turach, wymieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na przygotowany wcześniej papier do wypieków do 20cm rantu niewielką ilość tak by pokryła tylko spód, wyciągnąć do góry rant, położyć obok masy i jeszcze raz wyłożyć taką samą ilość masy by otrzymać 2 małe 20 cm blaty. Blaty pieczemy bez rantów..one potrzebne są tylko by uzyskać ładny okrąg :-) Jeśli zostanie Wam masa, możecie zrobić z niej kokosanki, masa jest trochę rzadsza od masy na kokosanki, nie posiada
mąki ale to nie przeszkadza by je wypiec, są równie dobre i nie twardnieją :-)Składniki: na masę
mango150g puree z
mangosok z jednego
owocu marakui30g
mleka50g
cukru200g
śmietany kremówki7g
żelatyny w listkach50g
Ginu lub jeśli chcecie zrezygnować z
alkoholu dodajcie taką samą ilość
soku z cytryny.
Żelatynę namocz w zimnej wodzieDo naczynia przełóż puree z
mango, sok z
marakui,
mleko oraz
cukier i podgrzej naczynie na parze tak by
mango było gorące, dodaj namoczoną
żelatynę i dobrze wymieszaj całość. Przełóż naczynie do miski z
lodem, w tym czasie ubijaj
śmietanę na 80%, którą dodaj do schłodzonej masy
mango, na końcu wmieszaj
Gin lub
sok z cytryny. Uszykuj sobie blaszkę o rancie 20cm, przelej połowę masy do blaszki, następnie połóż na masę
mango upieczony
kokosowy blat i wylej kolejną porcję masy
mango, przełóż kolejnym
bezowym blatem, wylej ostatnią porcje masy
mango którą przykryj upieczonym krążkiem
biszkoptu.
Biszkopt wciśnij w masę tak by nie było widać jego
boków, mają być zanurzone w
masie. Przełóż blaszkę do zamrażalnika i odczekaj 2 godziny by tort zamarzł.
Biszkopt to Twój spód więc przełóż
biszkoptem do dołu na paterę, jeśli użyłaś blaszkę z klipsem, odepnij go i delikatnie usuń rant z
tortu. Przełóż tort do lodówki i poczekaj aż odtaje. Ułóż na wierzchu
tortu plastry
kiwi i posyp pokruszoną
kokosową bezą.Smacznego!