ßßß
Bardzo delikatna w smaku, bardzo czekoladowa w połączeniu z kwaskowatymi owocami tworzy wyjątkowy deser.Składniki:500 ml śmietany kremówki500 ml tłustego mleka1 laska wanilii4 czubate łyżki nutelliszczypta soli3 łyżki kakao2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1Lowoce, świeża mięta, bezy do dekoracjiDowolna foremka, która pomieści 1LDo garnka wlewamy śmietanę, mleko i wkładamy laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do garnka wkładamy nutellę, kakao, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.*Jeśli zamiast agaru użyjemy żelatyny należy zalać ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do gorącej śmietany.