Wykonanie

Bardzo delikatna w smaku, bardzo czekoladowa w połączeniu z kwaskowatymi
owocami tworzy wyjątkowy deser.Składniki:500 ml
śmietany kremówki500 ml tłustego
mleka1
laska wanilii4 czubate łyżki nutelliszczypta
soli3 łyżki
kakao2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie
żelatyny na 1L
owoce, świeża
mięta,
bezy do dekoracjiDowolna foremka, która pomieści 1LDo garnka wlewamy
śmietanę,
mleko i wkładamy
laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy
wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do
śmietany. Do garnka wkładamy nutellę,
kakao, szczyptę
soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się
śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi
owocami. Przechowujemy w lodówce.*Jeśli zamiast agaru użyjemy
żelatyny należy zalać ją jak najmniejszą ilością
wody lub
mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do gorącej
śmietany.