ßßß
Składniki (na ok. 1 , 5 l):1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%ok. 400 g truskawekszczypta soli1,5 łyżki domowego ekstraktu miętowegoPrzygotowanie:1. Misę miksera wraz z rózgą wstawić do zamrażalnika.2. Truskawki umyć i odszypułkować. Kilka truskawek pokroić w drobną kostkę i odłożyć, resztę
zblendować na gładki mus.3. Do zmiksowanych truskawek dodać skondensowane mleko, szczyptę soli i ekstrakt miętowy, miksować do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać.4. Wyjąć misę miksera z zamrażalnika, wlać do niej zimną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno.5. Ubitą śmietanę dodawać po łyżce do zmiksowanych truskawek i delikatnie połączyć.6. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do szczelnego pojemnika i schować do zamrażalnika na min. 6 godzin.Źródło/ Inspiracja: dishinwithdi.com