ßßß


400 gramów śmietany kremówki 30% (najlepiej UHT, do gotowania)2 łyżki cukru (z małymi górkami)1 laska wanilii3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącego mlekaulubiony sos owocowy, konfituraUWAGA: Zaproponowałam śmietankę do gotowania na wypadek, gdyby ktoś się zagapił i śmietankę zagotował, UHT się nie zważy.Laskę wanilii przepłukać krótko w ciepłej wodzie.Śmietankę mocno podgrzać, wsypać cukier, wymieszać, zestawić z ognia. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śmietanki, można włożyć też całą laskę na około 10 minut.
Następnie śmietankę przecedzić przez gęste sitko i znów dość mocno podgrzać.
Żelatynę dobrze rozprowadzić w gorącym mleku, dodać do śmietanki, wymieszać całość dokładnie i przelać do foremek lub salaterek, schłodzić w lodówce. Podawać z sokiem owocowym lub konfiturą.