Wykonanie
Deser dla zabieganych, uda się każdemu i raczej każdemu posmakuje. W towarzystwie lekko kwaskowatego dodatku, u mnie
konfitura truskawkowa, jest pyszna ! A temu kto zje dwie porcje...trzecia w nagrodę ;-)



400 gramów
śmietany kremówki 30% (najlepiej UHT, do gotowania)2 łyżki
cukru (z małymi górkami)1
laska wanilii3 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącego
mlekaulubiony sos
owocowy,
konfituraUWAGA: Zaproponowałam
śmietankę do gotowania na wypadek, gdyby ktoś się zagapił i
śmietankę zagotował, UHT się nie zważy.
Laskę wanilii przepłukać krótko w ciepłej wodzie.
Śmietankę mocno podgrzać, wsypać
cukier, wymieszać, zestawić z ognia.
Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do
śmietanki, można włożyć też całą laskę na około 10 minut.

Następnie
śmietankę przecedzić przez gęste sitko i znów dość mocno podgrzać.
Żelatynę dobrze rozprowadzić w gorącym
mleku, dodać do
śmietanki, wymieszać całość dokładnie i przelać do foremek lub salaterek, schłodzić w lodówce. Podawać z
sokiem owocowym lub
konfiturą.
