Wykonanie
Panna cotta to włoski deser. Bardzo prosty w wykonaniu. Oznacza gotowaną
śmietankę, usztywnioną
żelatyną. Mój przepis dodatkowo zawiera
mleko.
Składniki na 4 porcje:300 ml
śmietanki kremówki 30%200 ml
mleka40 g
cukru2 łyżeczki
żelatyny w proszku
Owoce - u mnie mirabelki +
cukier (ilość wg uznania), lub
konfituraŻelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej
wody. Odstawić na 5 min.
Śmietankę z
mlekiem wlać do rondelka, dodać
cukier. Podgrzewać, aż się
cukier rozpuści, często mieszając. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z płomienia. Dodać namoczoną
żelatynę, dokładnie mieszać do rozpuszczenia
żelatyny.Gotową mieszankę rozlać do 4 foremek (np. filiżanek), uprzednio opłukanych zimną
wodą. Odstawić do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.Aby wysunąć deser, należy włożyć filiżankę na sekundę do gorącej
wody.Polać zmiksowanymi
owocami z
cukrem lub
konfiturą.