ßßß Cookit - przepis na Krem miętowy

Krem miętowy

nazwa

Wykonanie

Na parapecie mięta, dużo mięty. Rośnie jak szalona. Co chwila coś z niej przygotuję, ale ona wtedy rozrasta się jeszcze bardziej. Niby jedna mała doniczka, a tyle listków. Kiedy więc zobaczyłam przepis na krem z zielonej herbaty w majowej "Kuchni" pomyślałam, że zamiast herbaty (którą swoją drogą uwielbiam) zrobię miętową wersję. I to było to. W sam raz na majowe (miejmy nadzieję) ciepłe dni.
Składniki:
garść mięty
225 ml tłustego mleka
450 ml śmietanki kremówki
8 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Miętę lekko posiekać. Razem z mlekiem, śmietanką i cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Studzić przez około 10 minut. Przecedzić (ja kilka listków mięty zmiksowałam i dodałam do przecedzonego kremu). Dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Kremem napełnić szklaneczki i wstawić do lodówki do zastygnięcia ( u mnie stały przez noc). Dekorujemy listkami mięty.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Krem-mietowy.html