Wykonanie
Na parapecie
mięta, dużo
mięty. Rośnie jak szalona. Co chwila coś z niej przygotuję, ale ona wtedy rozrasta się jeszcze bardziej. Niby jedna mała doniczka, a tyle listków. Kiedy więc zobaczyłam przepis na krem z zielonej
herbaty w majowej "Kuchni" pomyślałam, że zamiast
herbaty (którą swoją
drogą uwielbiam) zrobię
miętową wersję. I to było to. W sam raz na majowe (miejmy nadzieję) ciepłe dni.
Składniki:garść
mięty225 ml tłustego
mleka450 ml
śmietanki kremówki8 łyżek
cukru4 łyżeczki
żelatynylistki
mięty do dekoracjiWykonanie:
Miętę lekko posiekać. Razem z
mlekiem,
śmietanką i
cukrem podgrzewamy, aż
cukier się rozpuści (nie gotować). Studzić przez około 10 minut. Przecedzić (ja kilka listków
mięty zmiksowałam i dodałam do przecedzonego kremu). Dodajemy
żelatynę namoczoną w 3 łyżkach
wody. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż
żelatyna się rozpuści. Kremem napełnić szklaneczki i wstawić do lodówki do zastygnięcia ( u mnie stały przez noc). Dekorujemy listkami
mięty.
/wydrukuj przepis/