ßßß Cookit - przepis na Panna cotta

Panna cotta

nazwa

Wykonanie

Ten deser miał mieć inną nazwę,
ale moje dziecko, zaraz po spróbowaniu stwierdziło, że smakuje jak Monte.
Smak rzeczywiście bardzo podobny, za to konsystencja, to klasyczna panna cotta.
Bardzo polecam, bo to niezwykle prosty deser :)
Składniki:
400 ml śmietany kremówki ( 30 % )
100 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki nutelli
Sposób wykonania:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i chwilkę poczekać, aż napęcznieje. Dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę, mleko, cukier i nutellę umieścić w garnuszku. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika.
Połączyć z jeszcze gorącą żelatyną i wymieszać.
Wystudzić, ale nie wstawiać od razu do lodówki. Garnuszek umieścić w naczyniu z zimną wodą i od czasu do czasu mieszać. Gdy woda się ogrzeje, wymieniać na zimną. Studzić w ten sposób, do momentu, gdy nasza panna cotta zacznie mieć konsystencję żelową.
Takie stopniowe studzenie powoduje, że deser nie dzieli się na warstwy tzn. tłustą i chudą. Przy jasnych deserach jest to mniej widoczne, w tym wypadku na górze ( a po wyjęciu deseru z formki, na dole) deseru powstałby ciemniejszy pasek.
Deser przelać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/06/Panna-cotta-Monte.html