Wykonanie
Ten deser miał
mieć inną nazwę,ale moje dziecko, zaraz po spróbowaniu stwierdziło, że smakuje jak
Monte.Smak rzeczywiście bardzo podobny, za to konsystencja, to klasyczna panna cotta.Bardzo polecam, bo to niezwykle prosty deser :)
Składniki:400 ml
śmietany kremówki ( 30 % )100 ml
mleka2 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki nutelli
Sposób wykonania:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej
wody i chwilkę poczekać, aż napęcznieje. Dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę,
mleko,
cukier i nutellę umieścić w garnuszku. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika.Połączyć z jeszcze gorącą
żelatyną i wymieszać.Wystudzić, ale nie wstawiać od razu do lodówki. Garnuszek umieścić w naczyniu z zimną
wodą i od czasu do czasu mieszać. Gdy
woda się ogrzeje, wymieniać na zimną. Studzić w ten sposób, do momentu, gdy nasza panna cotta zacznie
mieć konsystencję żelową.Takie stopniowe studzenie powoduje, że deser nie dzieli się na warstwy tzn. tłustą i chudą. Przy jasnych deserach jest to mniej widoczne, w tym wypadku na górze ( a po wyjęciu deseru z formki, na dole) deseru powstałby ciemniejszy pasek.Deser przelać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Smacznego :)