ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo - miętowa panna cotta

Czekoladowo - miętowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Czekoladowo-miętowa wersja panna cotty. Przepis pochodzi z książki pt. "Czekolada. 50 łatwych przepisów", Akademia Barilla, wyd. Olesiejuk, Chiny 2012, str. 46.
Proporcje składników zwiększyłam, bo moje pucharki są dość spore (o pojemności 350 ml).
Składniki na 3 porcje o pojemności 350 ml lub 4 o pojemności 250 ml:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 ml mleka
150 g cukru
ok. 80 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki (użyłam czekolady o zawartości kakao 52 %) + kostka do dekoracji
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka esenscji miętowej (użyłam kropli miętowych)
zielony barwnik spożywczy
Mleko i śmietankę zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać do mleka ze śmietaną. Powstałą masę podzielić na trzy części.
Pierwszą część pozostawić białą. Do drugiej wlać krople miętowe i wmieszać zielony barwnik spożywczy (ja użyłam barwnika w proszku). Do trzeciej części wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Wlać pierwszą porcję do 3 lub 4 pucharków i wstawić do lodówki, by zgęstniała. Kolejno wlać drugą warstwę, wstawić do lodówki, a na końcu wlać trzecią.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować startą na tarce czekoladą.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/czekoladowo-mietowa-panna-cotta.html