Wykonanie
Czekoladowo-miętowa wersja panna cotty. Przepis pochodzi z książki pt. "
Czekolada. 50 łatwych przepisów", Akademia Barilla, wyd. Olesiejuk, Chiny 2012, str. 46.Proporcje składników zwiększyłam, bo moje pucharki są dość spore (o pojemności 350 ml).Składniki na 3 porcje o pojemności 350 ml lub 4 o pojemności 250 ml:500 ml
śmietany kremówki 30 %500 ml
mleka150 g
cukruok. 80 g
gorzkiej czekolady, połamanej na kostki (użyłam
czekolady o zawartości
kakao 52 %) + kostka do dekoracji5 łyżeczek
żelatyny1 łyżeczka esenscji miętowej (użyłam kropli
miętowych)zielony
barwnik spożywczyMleko i
śmietankę zagotować z
cukrem.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, a następnie dodać do
mleka ze
śmietaną. Powstałą masę podzielić na trzy części.Pierwszą część pozostawić białą. Do drugiej wlać krople
miętowe i wmieszać zielony
barwnik spożywczy (ja użyłam barwnika w proszku). Do trzeciej części wlać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszać.Wlać pierwszą porcję do 3 lub 4 pucharków i wstawić do lodówki, by zgęstniała. Kolejno wlać drugą warstwę, wstawić do lodówki, a na końcu wlać trzecią.Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować startą na tarce
czekoladą.Życzę smacznego!