ßßß
Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-).Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy.Zapraszam!Składniki:400 g mąki pszennej600 ml letniego mleka1 opakowanie drożdży suszonych20 g cukru200 ml śmietany 30%2 białkaszczypta soliowoce, słodki syropWykonanie:Mleko, śmietanę, cukier, mąkę i drożdże miksujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z ciastem drożdżowym.Na rozgrzanej patelni smażymy małe racuchy, na złoto.
Podajemy z dowolnym syropem (na zdjęciu golden syrup) i owocami (na zdjęciu papaja).Smacznego!