ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy śniadaniowe

Drożdżowe racuchy śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem.
Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-).
Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy.
Zapraszam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
600 ml letniego mleka
1 opakowanie drożdży suszonych
20 g cukru
200 ml śmietany 30%
2 białka
szczypta soli
owoce, słodki syrop
Wykonanie:
Mleko, śmietanę, cukier, mąkę i drożdże miksujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z ciastem drożdżowym.
Na rozgrzanej patelni smażymy małe racuchy, na złoto.
Podajemy z dowolnym syropem (na zdjęciu golden syrup) i owocami (na zdjęciu papaja).
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/02/drozdzowe-racuchy-sniadaniowe.html