Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was pożywną
śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy
drożdżowe, podane z
owocami i słodkim
syropem.

Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-).Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy.Zapraszam!Składniki:400 g
mąki pszennej600 ml letniego
mleka1 opakowanie
drożdży suszonych20 g
cukru200 ml
śmietany 30%2
białkaszczypta
soliowoce, słodki
syropWykonanie:
Mleko,
śmietanę,
cukier,
mąkę i
drożdże miksujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i delikatnie łączymy z
ciastem drożdżowym.Na rozgrzanej patelni smażymy małe racuchy, na złoto.


Podajemy z dowolnym
syropem (na zdjęciu golden
syrup) i
owocami (na zdjęciu
papaja).Smacznego!