ßßß Cookit - przepis na Biały chleb pszenny

Biały chleb pszenny

nazwa

Wykonanie

Jeden z ostatnich chlebów jaki upiekłam to ten z znaleziony u Gosi . Jest bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę smaczny. Skórkę ma chrupiącą a środek mięciutki. Nadaje się także na świąteczny stół.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 opakowanie drożdzy suszonych
1 czubata łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
Drożdze rozpuścić w 1/2 szkl mleka, dodać cukier łyzkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na okolo 10-15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie bądz mikserem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na okolo 1 - 1.5 godziny. Zagnieść i uformować okrągły bochenek i włozyć do koszyka oprósznego mąką. Ponownie pozostawicć do wyrośnięcia na około godzine. Zsunąć chleb na rozgrzany kamień lub blaszkę i szybko naciąć. Piec w temperaturze 200*C przez około 35 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Bialy-chleb-pszenny.html