Wykonanie
            
Lekki chlebek pszenny z 
sezamem. Na drożdżach. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny do posmarowania nutellą, ale równie dobrze sprawdza się w połączeniu z 
sałatą i innymi dodatkami.Przepis pochodzi z książki pt. "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 432.Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 11 x 34 cm:500 g 
mąki pszennej1 torebka 
suszonych drożdży (7 g)1 łyżeczka miałkiego 
cukru1 łyżeczka 
soli5 łyżek ziaren 
sezamu, lekko uprażonych na suchej patelni1 łyżka 
mlekaMąkę przesiać do miski, wymieszać z 
drożdżami, wsypać 
cukier, 
sól i dolać ok. 400 ml ciepłej 
wody. Zagnieść ciasto, w razie konieczności dolać jeszcze trochę 
wody, ale ciasto powinno pozostać zwarte. Na koniec wmieszać 3 łyżki uprażonego 
sezamu i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.Wyrośnięte zagnieść jeszcze raz. Foremkę keksową posmarować 
masłem i wysypać 
mąką. Nałożyć ciasto nie więcej niż do 2/3 wysokości. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wierzch posmarować 
mlekiem i posypać pozostałymi ziarnami 
sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i piec chlebek przez 35-40 minut.Życzę smacznego!




