ßßß
Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne.*foremka 23*28 cmSkładniki na biszkopt:4 jajka1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia na bezę:4 białka1 szklanka cukru150 g kokosuszczypta soli na krem kokosowy:3/4 szklanki mleka100 g drobnego kokosu300 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone2 łyżki cukrułyżka żelatynydodatkowo:1/3 szklanki wódkiBiszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut.Upiec bezę: białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Foremkę w której piekł się biszkopt wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100*C i piec kolejne 30 minut.Przygotować krem: łyżkę kokosu odłożyć do dekoracji, resztę zalać mlekiem i powoli gotować przez kilka minut aż kokos wciągnie mleko. Na końcu dodać cukier. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i zimnym kokosem. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli wymieszać.Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć wódką. Z kremu odłożyć dwie łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować, nałożyć bezę, rozsmarować drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarować pozostały krem i wierzch posypać koksem. Schłodzić w lodówce.