Wykonanie

Jeśli tak jak ja lubicie
kokos to tym
ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie
kokosowe bo zawiera
kokosową bezę oraz krem z
mascarpone i gotowanego
kokosu a to wszystko otulone
kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę
alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne.*foremka 23*28 cmSkładniki na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia na
bezę:4
białka1 szklanka
cukru150 g
kokosuszczypta
soli na krem
kokosowy:3/4 szklanki
mleka100 g drobnego
kokosu300 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukrułyżka
żelatynydodatkowo:1/3 szklanki
wódkiBiszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił.
Białka ubić na sztywno z
cukrem a następnie z
żółtkami.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut.Upiec
bezę:
białka ubić z
solą, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać
cukier a następnie
wiórki kokosowe. Foremkę w której piekł się
biszkopt wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100*C i piec kolejne 30 minut.Przygotować krem: łyżkę
kokosu odłożyć do dekoracji, resztę zalać
mlekiem i powoli gotować przez kilka minut aż
kokos wciągnie
mleko. Na końcu dodać
cukier. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z
mascarpone i zimnym
kokosem. Dodać wystudzoną
żelatynę i dokładnie ale powoli wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć
wódką. Z kremu odłożyć dwie łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować, nałożyć
bezę, rozsmarować drugą część kremu i przykryć
biszkoptem. Rozsmarować pozostały krem i wierzch posypać koksem. Schłodzić w lodówce.