Wykonanie
To ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas temu, ale dopiero niedawno nabrało realnych kształtów. Połączenie ciemnego
kakaowego biszkoptu i aksamitnego
musu czekoladowego dało wspaniały efekt i wizualny i, oczywiście, smakowy.
Składniki:6
jajek1 szklanka
cukru3 łyżki
maki pszennej2 pełne łyżki
kakaoCzekolada:250 g
masła1 szklanka
cukru2 pełne łyżki
kakao6 łyżek
mleka1 pełna łyżka
żelatynyMus:
czekolada ( czyt. wyżej)5
białek1 szklanka
śmietany kremówki 36%Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam z
kakao i łącze delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na około 30-35 min. Upieczony wyjmuję i studzę.
Masło,
cukier,
kakao i
mleko podgrzewam do połączenia się składników. Do gorącej masy czekoladowej dosypuję
żelatynę i mieszam, aż się rozpuści.. Odstawiam by wystygła.
Białka ubijam na pianę,
śmietanę kremówkę również ubijam na sztywno.
Do wystudzonej
czekolady najpierw dodaję ubitą
śmietanę, mieszam rózgą ,
a następnie dodaję ubite
białka.
Delikatnie mieszam
łopatką i wykładam mus na spodzie
biszkoptowym.
Całość schładzam w lodówce