Wykonanie

Panna cotta (wł.gotowana
śmietanka) to rodzaj włoskiego deseru pochodzący z północnych Włoch. W skład deseru wchodzi
śmietanka kremówka,
cukier i
żelatyna, które się razem gotuje. Deser ten do najzdrowszych niestety nie należy i to ze względu na obecność głównego składnika -
śmietany kremówki w dużej ilości. Osobiście nie jestem fanką tego typu deserów, budyniów, wszystkiego co ma w składzie
mleczne produkty, a prawdę mówiąc szczerze nie znoszę
mleka. Wystarczy jednak podmienić nielubiane produkty na
mleczko kokosowe i robi się nie tylko smacznie ale i dużo zdrowiej.Dlaczego warto zamienić
śmietanę kremówke na
kokosową przeczytaj tutaj: klikKokosowa panna cotta jest super smaczna. Bardzo polecam!

Składniki na 2 porcje:200 g
mleka kokosowego50 ml
śmietany kremówkiodrobina
soli2 listki
żelatyny10 g
wiorków kokosowych + 1 łyżka
cukru250 g mrożonych
malin + 1 łyżka
cukru +1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
mleko kokosowe,
śmietankę,
cukier, szczyptę
soli i
wiórki kokosowe wymieszać i podgrzać. Zestawić z ognia i rozpuścić w mleczku
żelatynę, cały czas mieszając. Dwie małe filiżanki opłukać zimną
wodą i napełnić masą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
maliny z łyżką
cukru umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 10 minut, by zredukować nadmiar
wody. Przetrzeć przez sitko, dodać
sok z cytryny.panna-cottę obkroić dookoła filiżanki końcem noża i odwracając filiżankę wyłożyć na talerzyk. Podawać z musem
malinowym. Przybrać wiórkami lub
chipsami kokosowymiŻYCZĘ SMACZNEGO !