ßßß Cookit - przepis na kokosowa panna cotta

kokosowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Ja mam słabość do kokosa, co chyba widać na poniższym obrazku, a to jeszcze nie koniec wykorzystania tego orzecha w moich nowych wypiekach. W tegorocznym okresie karnawałowym mój organizm i podniebienie domagają się lekkich i delikatnych deserów. Stąd w mojej dzisiejszej propozycji pojawia się kolejna wersja włoskiej panna cotty, którą wręcz uwielbiam. Aż tak delikatnej, jak ta, chyba jeszcze nie jadłem. A kokosowa nuta jest tak wyraźna i rozbrajająca, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkiego.
składniki (2 porcje):
160 ml mleka kokosowego
200 ml kremówki 30%
mleko z 1 kokosa
5 g żelatyny
40 g cukru
Żelatynę umieścić w dużej, szklanej lub metalowej misce i zalać 1 łyżką zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko kokosowe, mleko z kokosa, cukier oraz kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników cały czas mieszając. W tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać cienkim strumieniem mieszankę mleczną mieszając energicznie rózgą. Dokładnie wymieszać. Całość przelać do foremek (ja użyłem filiżanek), odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie do lodówki na ok. 6 godzin. Wyjąć z foremek i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/01/kokosowa-panna-cotta.html