Wykonanie
Pyszne, śnieżnobiałe
lody kokosowe! Konsystencja
lodów nie jest może idealnie zwarta i gładka, ale na pewno warte są wypróbowania! Nie będziecie żałować!
Lody świetnie smakują z cynamonowymi
wafelkami, np. z tego przepisu . Polecam!
Składniki:400 g
mleczka kokosowego200 ml
mleka 3,2 %200 ml
śmietany kremówki 36 %5 łyżek
cukru5 łyżek wiórek
kokosowychWykonanie:Do rondla wlewamy
mleczko kokoswoe,
mleko i
śmietaną, dodajemy
cukier i
wiórki kokosowe. Wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę
kokosową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Masę kokosowa przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody miksujemy (czynność powtarzamy minimum 3-4
razy, jeśli chcemy, aby
lody był puszyste i pozbawione kryształków
lodu). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!