Wykonanie
Kiedyś, na początku mojej wypiekowej przygody, ktoś bardziej doświadczony powiedział mi, że Pavlova to nie jest "
sałatka", trzymamy się jednego gatunku
owoców. Och, jak bardzo był w błędzie ;-). A może i sama Pavlova ewoluowała tak mocno, że nikogo już nie będzie dziwiło żadne połączenie?
Owoce tropikalne,
kokosowy krem i słodka bezowa baletnica - tak smakuje raj :-).Składniki:6
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyDodatkowo:300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej50 g
wiórków kokosowychowoce tropikalne, do wyboru i w miarę dostępności:
mango,
papaja, makaruja, karambola (starfruit),
pitaja (dragonfruit),
kiwi, miechunka (physalis)
ananas,
granaty,
kaki, litchi,
pomelo itp. obrane i w plasterkach lub pokrojone w kostkę (
marakuja ważna - stanowi doskonały sos do Pavlovej, u mnie 3 sztuki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny (lub dla piekarników, które szybko i mocno przyrumieniają
bezy: wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin). Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz
bezę, piankową w środku.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną
bezę położyć na paterze.
Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ułożyć na Pavlovej. Udekorować
owocami egzotycznymi. Polać puree z
marakui.Smacznego :-).