ßßß Cookit - przepis na Tropikalna Pavlova

Tropikalna Pavlova

nazwa

Wykonanie

Kiedyś, na początku mojej wypiekowej przygody, ktoś bardziej doświadczony powiedział mi, że Pavlova to nie jest "sałatka", trzymamy się jednego gatunku owoców. Och, jak bardzo był w błędzie ;-). A może i sama Pavlova ewoluowała tak mocno, że nikogo już nie będzie dziwiło żadne połączenie? Owoce tropikalne, kokosowy krem i słodka bezowa baletnica - tak smakuje raj :-).
Składniki:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
50 g wiórków kokosowych
owoce tropikalne, do wyboru i w miarę dostępności: mango, papaja, makaruja, karambola (starfruit), pitaja (dragonfruit), kiwi, miechunka (physalis) ananas, granaty, kaki, litchi, pomelo itp. obrane i w plasterkach lub pokrojone w kostkę (marakuja ważna - stanowi doskonały sos do Pavlovej, u mnie 3 sztuki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny (lub dla piekarników, które szybko i mocno przyrumieniają bezy: wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin). Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz bezę, piankową w środku.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ułożyć na Pavlovej. Udekorować owocami egzotycznymi. Polać puree z marakui.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tropikalna-pavlova