ßßß
Bezowy deser ze śliwkami i posiekanymi pistacjami - ach, co za smak! Śliwki do wyłożenia na bezę i krem należy wcześniej upiec, by były miękkie, ale jednocześnie się nie rozpadały. Wtedy wspaniale harmonizują z delikatnością bezy i nie stanowią utrudnienia podczas krojenia na porcje. Polecam :-).Składniki:6 dużych białek (240 g)szczypta soli300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyDodatkowo:300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonejpieczone śliwki węgierki z przepisu poniżejgarść posiekanych pistacji do posypania (mogą być solone)W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Prawidłowo upieczona Pavlova mocno urośnie, będzie chrupiąca z wierzchu i od spodu a w przekroju piankowa, może również popękać.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą na sztywno śmietanę kremówkę (bez cukru). Na wierzch wyłożyć pieczone śliwki, polać sokiem śliwkowym (z węgierek nie będzie go dużo) posypać posiekanymi pistacjami.Pieczone śliwki:300 g śliwek węgierek, świeżych lub mrożonychŚliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w niewielkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180 - 200ºC przez około 25 minut, do miękkości. Całkowicie wystudzić; odrobinę soku jaki postanie zachować do polania kremu.Uwaga: można użyć innych gatunków śliwek, ale należy zwrócić uwagę, by podczas pieczenia się całkowicie nie rozpadły.Smacznego :-).