Wykonanie
Po karnawałowych wypiekach zostało mi mnóstwo
białek. Długo się zastanawiałam jak je wykorzystać, aż w końcu przypomniałam sobie o moich ulubionych ciastkach: KOKOSANKI :) Proste, szybkie, bez dodatku
mąki :) Spróbujcie :)Kokosankiprzepis na ok. 40 kokosanek
5 dużych
białek300 g
wiórków kokosowych120 g drobnego
cukruszczypta
soliBiałka z dodatkiem szczypty
soli ubij na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj powoli
cukier. Następnie dodaj
wiórki kokosowe i cały czas miksuj. Powinnaś uzyskać gęstą masę. W razie potrzeby dodaj więcej wiórek
kokosowych.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na nią niewielkie ilości masy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kokosanki piecz ok. 20 minut. Podawaj wystudzone.