Wykonanie
Składniki(na 25 sztuk- 5 porcji)- 1 łyżka
cukru (ok. 10g),- 2 szklanki
wiórków kokosowych (ok. 180g),- 2
białka (ok. 80g),- szczypta
soli,- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej (ok. 24g).Sposób przygotowania1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę (ze szczypta
soli).2. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną.3. Pianę mieszamy delikatnie z wiórkami kokosowymi.4. Formuujemy kuleczki i wykładamy na blachę.5. Kokosanki pieczemy ok. 15 min. w 180 ⁰ C.
Kokosanki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 gEnergia: 251 , 3 kcal
Białko: 3,8 gTłuszcze: 22 , 8 gWęglowodany: 16 , 0 gBłonnik pokarmowy : 7 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza