Wykonanie
Sezon
owocowy w pełni, sezon grillowy z rozkwicie, więc czas połączyć oba sezony i ugillować jakieś
owoce. Połączenie
ananasa z
kokosem wydaje mi się idealne w ciepłe, letnie dni. Kwaskowy
ananas ze karmelizowaną lekko na grillu skórką, leciutkie, orzeźwiające
lody kokosowe i cudownie słodki, gęsty
sos malinowy. Do tej młodziutkie kwiaty
mięty i ja jestem w niebie. Zapraszam tam i was.1
ananas400 ml
śmietanki kremówki12 łyżek
wiórków kokosowych100 ml
mleka kokosowego200 g
malin3-4 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytrynykilka kwiatów
mięty-
Ananasa, którego będziemy grillować należy wybrać w miarę starannie. Trzeba uważać, aby nie był zbyt dojrzały, ponieważ na grillu zacznie się nam rozpadać. Ale należy zwrócić również uwagę na to, aby nie był niedojrzały, bo wtedy nie ma smaku, a i
cukru w nim za mało, aby skarmelizował pięknie.- Kremówkę ubijamy na sztywno. Połowę wiórek
kokosowych dodajemy do ubitej
śmietany, a drugą połowę prażymy na patelni. Uprażone wiórki mieszamy z
mlekiem kokosowym, a następnie delikatnie dodajemy do ubitej
śmietany. Wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Co 20 minut mieszamy.-
Cukier wraz z
sokiem z cytryny i
malinami przekładamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy
maliny puszczą sok, przecedzamy je przez sito. Sok redukujemy o połowę. Studzimy.-
Ananasa kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Układamy na rozgrzanym grillu. Jeżeli chcemy
mieć pewność, że
ananas nam się nie przyklei do grilla, możemy go lekko posmarować
olejem cytrynowym.- Na talerz wykładamy wystudzony
syrop malinowy, układamy na nim
ananasa, a następnie
lody kokosowe. Dekorujemy kwiatami
mięty.Smacznego:)


