ßßß

Składniki na blachę o średnicy 18cm :Spód:1/4 szklanki wiórków kokosowych1/4 szklanki pokruszonych ciasteczek owsianychpół szklanki roztopionego oleju kokosowegoMasa:2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej)300 ml mleka kokosowego3/4 szklanki wiórków kokosowychłyżka żelatynypół szklanki cukrumniej niż pół szklanki oleju kokosowego (roztopionego)1 laska wanilii1 łyżka soku z cytrynyKaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej, zalewamy ją najpierw wrzątkiem i przepłukujemy, odcedzamy. Wsypujemy z powrotem do garnka, dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na małym , ok. 20 minut. Kasza musi wchłonąć całą wodę. Odstawiamy, chłodzimy.Aby wykonać spód ciasta kruszymy w malakserze ciasteczka, dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, wanilię. Do mleka kokosowego, wsypujemy żelatynę, mieszamy i lekko podgrzewamy. Wlewamy do miski z kaszą.Rozpuszczamy olej kokosowy i także dodajemy do miski. Całość blendujemy na gładką masę, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i blachę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.Smacznego!