ßßß Cookit - przepis na Kokosowo- waniliowy jagielnik na zimno.

Kokosowo- waniliowy jagielnik na zimno.

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to kolejny krok w moich jaglanych poczynaniach. Idealny pomysł dla miłośników tej kaszy, jak i tych, którzy nie jedzą sera. Ciasto smakuje jak prawdziwy sernik, wyróżnia się kokosową i waniliową nutą. W oryginalnym przepisie nie stosuje się żelatyny, ważne jest by mleko kokosowe miało dużo miąższu. Ja bałam się, że kupione przeze mnie mleko nie jest odpowiednio gęste, użyłam żelatyny by mieć pewność, że ciasto się "zetnie".
Składniki na blachę o średnicy 18cm :
Spód:
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pokruszonych ciasteczek owsianych
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
Masa:
2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej)
300 ml mleka kokosowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
łyżka żelatyny
pół szklanki cukru
mniej niż pół szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
1 laska wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej, zalewamy ją najpierw wrzątkiem i przepłukujemy, odcedzamy. Wsypujemy z powrotem do garnka, dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na małym , ok. 20 minut. Kasza musi wchłonąć całą wodę. Odstawiamy, chłodzimy.
Aby wykonać spód ciasta kruszymy w malakserze ciasteczka, dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, wanilię. Do mleka kokosowego, wsypujemy żelatynę, mieszamy i lekko podgrzewamy. Wlewamy do miski z kaszą.
Rozpuszczamy olej kokosowy i także dodajemy do miski. Całość blendujemy na gładką masę, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i blachę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/03/kokosowo-waniliowy-jagielnik-na-zimno.html