Wykonanie
Jeśli komuś udało się nie zjeść od razu kremu
kokosowego, który prezentowałam Wam wczoraj, to polecam wykorzystać go do zrobienia tego ciasta. Nie potrzebujecie do niego żadnych specjalnych umiejętności, piekarnika i mnóstwa czasu. Tym samym niewielkim kosztem możecie przygotować coś pysznego :)przepis na tortownicę o średnicy 22cmŹródło
MASA:szklanka
kaszy jaglanej1,5 szklanki
mleka kokosowego300g
wiórków kokosowych2 łyżki
oleju kokosowego nierafinowanego
laska waniliibananSPÓD:200g
orzechów laskowych, drobno posiekanych2 łyżki
oleju kokosowego (rozpuszczonego)SPÓD: Zmielone
orzechy laskowe wymieszaj z
olejem kokosowym. Spód tarty wyłóż masą
orzechową, wyrównaj wierzch. Całość wstaw do zamrażalki na ok. 2h.MASA:
Kaszę przelej wrzątkiem, opłucz bieżącą
wodą, a następnie przełóż do garnka, zalej dwiema szklankami
wody. Gotuj do czasu, aż
kasza będzie miękka. Po tym czasie do
kaszy dodaj
mleko kokosowe, wiórki, ziarna
wanilii,
banana oraz
olej kokosowy. Całość zmiksuj na gładką masę.Gotową masę przełóż na zastygnięty spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprócz boki i wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.Smacznego :)