Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was coś niezwykle słodkiego, niezwykle
czekoladowego i wręcz rozpływającego się w ustach. Przed
Wami oczywiście czekoladowa Pavlova, którą podałam z
borówką amerykańską. Jestem ogromną fanką
bezy i
czekolady, więc dla mnie jest to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :)
Potrzebujemy:4
białkaszczypta
soli200 g
cukru (najlepiej drobnego do wypieków)1 łyżeczka
soku z cytryny250 ml
śmietany kremówki (schłodzonej najlepiej 12 h)2 łyżki nutelli50 ml
śmietany kremówki 30% + 60 g
mlecznej czekoladyowoce (u mnie
borówka amerykańska)1,5 łyżki
kakaoBiałka i szczyptę
soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo
cukier (po łyżce) i miksujemy aż
białka będą gładkie, a
cukier niewyczuwalny w dotyku.
Białka powinny zrobić się sztywne i błyszczące. Dodajemy
sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.Dodajemy przesiane przez sitko
kakao i mieszamy drewnianą
łopatką.Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 21 cm. Wykładamy ubite
białka, wyrównujemy.Pieczemy przez godzinę w 150 C (możemy odrobinę dłużej,
beza powinna być z zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka). Chłodzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietanę kremówkę (250 ml) i nutellę miksujemy aż powstanie gęsty, puszysty krem.W garnuszku podgrzewamy 50 ml
śmietany kremówki, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę (60 g) i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy, powinien powstać gładki sos
czekoladowy.Na schłodzoną
bezę wykładamy krem z nutelli, polewamy sosem
czekoladowym i na wierzch kładziemy
owoce.Najlepiej zjeść do dwóch godzin od wyłożenia kremu na
bezę :) Ale przyznam, że następnego dnia też smakowała wspaniale :)Smacznego!Inspiracja.