ßßß Cookit - przepis na Podwójnie czekoladowy tort bezowy z kremem z nutelli

Podwójnie czekoladowy tort bezowy z kremem z nutelli

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was coś niezwykle słodkiego, niezwykle czekoladowego i wręcz rozpływającego się w ustach. Przed Wami oczywiście czekoladowa Pavlova, którą podałam z borówką amerykańską. Jestem ogromną fanką bezy i czekolady, więc dla mnie jest to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :)
Potrzebujemy:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżeczka soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki (schłodzonej najlepiej 12 h)
2 łyżki nutelli
50 ml śmietany kremówki 30% + 60 g mlecznej czekolady
owoce (u mnie borówka amerykańska)
1,5 łyżki kakao
Białka i szczyptę soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (po łyżce) i miksujemy aż białka będą gładkie, a cukier niewyczuwalny w dotyku. Białka powinny zrobić się sztywne i błyszczące. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy przesiane przez sitko kakao i mieszamy drewnianą łopatką.
Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 21 cm. Wykładamy ubite białka, wyrównujemy.
Pieczemy przez godzinę w 150 C (możemy odrobinę dłużej, beza powinna być z zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka). Chłodzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietanę kremówkę (250 ml) i nutellę miksujemy aż powstanie gęsty, puszysty krem.
W garnuszku podgrzewamy 50 ml śmietany kremówki, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę (60 g) i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy, powinien powstać gładki sos czekoladowy.
Na schłodzoną bezę wykładamy krem z nutelli, polewamy sosem czekoladowym i na wierzch kładziemy owoce.
Najlepiej zjeść do dwóch godzin od wyłożenia kremu na bezę :) Ale przyznam, że następnego dnia też smakowała wspaniale :)
Smacznego!
Inspiracja.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2016/02/podwojnie-czekoladowy-tort-bezowy-z.html