Wykonanie
Podwójnie czekoladowa, więc i radość jest podwójna :-). Nieduża (bo wykonana tylko z 4
białek) Pavlova (kruchy z zewnątrz i piankowy w środku tort
bezowy) z kremem z nutelli, z sosem
czekoladowym i malteserami. Do wykonania
bezy polecam wykorzystać
białka pozostałe po pączkach i faworkach. Przyznam, że ten deser bardzo smakuje dzieciom :-).Pavlovą można upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku/pojemniku. W dniu podania, najlepiej 2 godziny wcześniej nałożyć na nią krem i udekorować. Od tego momentu przechowywać w lodówce.Składniki:4
białka (z dużych
jajek)szczypta
soli200 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu lub
soku z cytryny1,5 łyżki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka i
sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce
cukru, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Ubijać do momentu rozpuszczenia się
cukru w
bezie - sprawdzić rozcierając
między palcami. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać łyżeczkę
octu i ubić. Dodać przesiane
kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 21 cm. Wyłożyć na niego
bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę lub chwilę dłużej - gotowa Pavlova powinna być chrupiąca z wierzchu, może popękać a podczas studzenia opaść po środku - pozostawiając miejsce na krem. W środku jest jednak mięciutka, piankowa. Studzić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc.Krem z nutellą:250 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki nutelliWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubić do powstania jednolitego, gęstego kremu (krem nie może się rozlewać i spływać z
bezy).Sos
czekoladowy:50 ml
śmietany kremówki 36%60 g
mlecznej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę umieścić w małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. W razie konieczności, jeśli w sosie będą grudki, przetrzeć przez drobne sitko. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia (najszybciej w lodówce).Ponadto:2 małe opakowania Maltesers lub innych
groszków w
czekoladzieWykonanieGotową Pavlovą przełożyć na paterę. Przykryć kremem z nutelli, polać fantazyjnie gęstym sosem
czekoladowym. Posypać czekoladowymi
groszkami. Podawać.Smacznego :-).