ßßß Cookit - przepis na hiszpan xxl

hiszpan xxl

nazwa

Wykonanie

w krakowie najlepsze lody są na starowiślnej, a najlepsze kremówki i hiszpany w czarodzieju. mój miał byc takim domowym czarodziejowym, jednak trochę go podkręciłam. torcik/deser dla prawdziwych amatorów słodkości :) 2 bezy, krem z białej czekolady i kremówki a do tego dla przełamania lekko kwaskowe borówki. palce lizać :)
składniki na 2 bezy :
3 białka
szklanka cukru
szczypta soli
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu
białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. do ubitych białek wsypujemy po trochę cukru zmieszanego z mąką ziemniaczaną , cały czas ubijając. gdy masa jest gładka i szklista dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. masę bezową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. robimy 2 blaty ciasta ( kształt dowolny ) i pieczemy ok 25 minut w temp 150 stopni. po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
krem :
330 ml śmietany kremówki
tabliczka białej czekolady
do przełożenia i dekoracji ok 0.25 litra borówek
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietanę ubijamy na sztywno. do ubitej śmietany wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę cały czas ubijając.
beze smarujemy połową masy śmietanowej, posypujemy borówkami. nastepnie układamy drugą bezę , smarujemy pozostałą masą i znów układamy borówki. i gotowe. najlepiej schłodzić jeszcze godzinę lub 2 w lodówce.
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/07/hiszpan-xxl.html