Wykonanie
w
krakowie najlepsze
lody są na starowiślnej, a najlepsze kremówki i hiszpany w czarodzieju. mój miał byc takim domowym czarodziejowym, jednak trochę go podkręciłam. torcik/deser dla prawdziwych amatorów słodkości :) 2
bezy, krem z
białej czekolady i kremówki a do tego dla przełamania lekko kwaskowe
borówki. palce lizać :)składniki na 2
bezy :3
białkaszklanka
cukruszczypta
solipłaska łyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
octubiałka ubijamy na sztywno ze szczypta
soli. do ubitych
białek wsypujemy po trochę
cukru zmieszanego z
mąką ziemniaczaną , cały czas ubijając. gdy masa jest gładka i szklista dodajemy
ocet i jeszcze chwilę ubijamy. masę
bezową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. robimy 2 blaty ciasta ( kształt dowolny ) i pieczemy ok 25 minut w temp 150 stopni. po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.krem :330 ml
śmietany kremówkitabliczka
białej czekoladydo przełożenia i dekoracji ok 0.25 litra
borówekczekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
śmietanę ubijamy na sztywno. do ubitej
śmietany wlewamy powoli rozpuszczoną
czekoladę cały czas ubijając.
beze smarujemy połową masy śmietanowej, posypujemy
borówkami. nastepnie układamy drugą
bezę , smarujemy pozostałą masą i znów układamy
borówki. i gotowe. najlepiej schłodzić jeszcze godzinę lub 2 w lodówce.