ßßß Cookit - przepis na Beza idealna.Puszysta w środku chrupiąca na zewnątrz.

Beza idealna.Puszysta w środku chrupiąca na zewnątrz.

nazwa

Wykonanie

6 białek,
300g cukru do wypieków,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli
dodatki:
300 ml kremówki,
kokos,
kawałki czekolady
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Rysujemy okrąg o wymiarach 22 cm.
Zimne białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując.Dodajemy ocet oraz mąkę.Miksujemy.
Bezę wykładamy na zaznaczonym okręgu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni po czym odraz zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i tak pieczemy 90 minut.
Baza powinna być chrupka,może lekko popękać.Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić do przestygnięcia.
Reszta to już wedle uznania!Śmietana,kokos,owoce na co kto ma ochotę.
Źródło:http://mniamimami.blogspot.com/2015/06/beza-idealnapuszysta-w-srodku-chrupiaca.html