Wykonanie

Rurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi, tylko bez
likieru.Składniki na ciasto kruche :około 3,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru3
żółtka1
cukier waniliowy250 g
margaryny Kasi200 ml kwaśnej
śmietanydo posypania :
cukier trzcinowy1
jajko2 łyżki słodkiej
śmietankiMasa budyniowa :600 ml
mleka3 budynie
waniliowe z
cukrem2 łyżki
masła1
żółtko50 ml
likieru kawowego [ nie dałam ]Do miski przesiać
mąkę dodać
cukier ,
cukier waniliowy,
śmietanę,
żółtka i startą na tarce
margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek.
Jajko roztrzepać ze
śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać
cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Połowę
mleka zagotować z
masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie,
żółtko i
likier.Wlać do gotującego
mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki.


