Wykonanie
Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć
drożdży bo czasami niestety zapach
drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami,
konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.

Składniki:500 g
mąki40 g świeżych
drożdży200 ml
śmietanki 30 %2 łyżki
śmietany 12 %3
jajka2
żółtka100 g
cukru80 g
masłakilka kropel esencji waniliowejskórka starta z
cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel
zapachu pomarańczowego )szczypta
soli1 łyżka
mlekakonfitura lub powidła
cukier puder albo
cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )

Sposób wykonania:
Drożdże utrzeć z
cukrem.Dodać obie
śmietany ,
żółtka , 2
jajka,
mąkę ,
wanilię i esencję
pomarańczową albo
skórkę z cytryny )Miksować ciasto , dodać rozpuszczone
masło i szczyptę
soli.Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części.Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Roztrzepanym
jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy
cukrem trzcinowym albo
cukrem pudrem.Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.Smacznego