W Solingen w końcu zrobiła się piękna, słoneczna pogoda, co od razu poprawiło mi humor i nabrałam ochoty na ten chleb :) Przepis pochodzi z gazety "Lisa kochen&backen" marzec 2016.Lista zakupów na formę keksową o gł. 30 cm:2 ugotowane ziemniaki (200 g bez skóry)3 marchewki (250 g)6 łyżek mrożonego groszku (lub groszku z puszki)1 pęczek naci pietruszki1 pęczek naci koperku200 g mąki kukurydzianej200 g mąki pszennej3 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka oleju rzepakowego300 ml maślankigałka muszkatołowasól, pieprzMąki wymieszać dokładnie z sodą.Ziemniaki rozgnieść widelcem, połączyć z olejem rzepakowym i maślanką, dokładnie wymieszać.Nać pietruszki i koperek posiekać.Marchewkę obrać i pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż na długie pasma.W niewielkim garnku zagotować wodę. Wrzucić mrożony groszek (chyba że używacie groszku z puszki, wtedy wystarczy go dobrze odcedzić) i blanszować go ok. 4 min. Wyjąc łyżką cedzakową i wrzucić pasma marchewki. Również blanszować kilka minut. Wyjąć.Mąki z sodą połączyć z ziemniakami z maślanką. Dokładnie wymieszać. Dodać groszek, posiekane zioła i marchew (kilka pasm marchwi zostawić do dekoracji). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.Foremkę natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Ułożyć kilka pasm marchewki.Piec ok. 40 min. w 180 st. (aż do suchego patyczka)Smacznego :)