ßßß Cookit - przepis na Wiosenny chlebek z warzywami

Wiosenny chlebek z warzywami

nazwa

Wykonanie

W Solingen w końcu zrobiła się piękna, słoneczna pogoda, co od razu poprawiło mi humor i nabrałam ochoty na ten chleb :) Przepis pochodzi z gazety "Lisa kochen&backen" marzec 2016.
Lista zakupów na formę keksową o gł. 30 cm:
2 ugotowane ziemniaki (200 g bez skóry)
3 marchewki (250 g)
6 łyżek mrożonego groszku (lub groszku z puszki)
1 pęczek naci pietruszki
1 pęczek naci koperku
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
300 ml maślanki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mąki wymieszać dokładnie z sodą.
Ziemniaki rozgnieść widelcem, połączyć z olejem rzepakowym i maślanką, dokładnie wymieszać.
Nać pietruszki i koperek posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż na długie pasma.
W niewielkim garnku zagotować wodę. Wrzucić mrożony groszek (chyba że używacie groszku z puszki, wtedy wystarczy go dobrze odcedzić) i blanszować go ok. 4 min. Wyjąc łyżką cedzakową i wrzucić pasma marchewki. Również blanszować kilka minut. Wyjąć.
Mąki z sodą połączyć z ziemniakami z maślanką. Dokładnie wymieszać. Dodać groszek, posiekane zioła i marchew (kilka pasm marchwi zostawić do dekoracji). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Foremkę natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Ułożyć kilka pasm marchewki.
Piec ok. 40 min. w 180 st. (aż do suchego patyczka)
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/04/Wiosenny-chlebek-z-warzywami.html