Wykonanie
Pirojki - rosyjskie placuszki, pierożki pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Bardzo podobne w przygotowaniu do naszych pierogów ale smak inny. Pierwsze ugryzienie przywiodło mina myśl smak oponek ale z nadzieniem tworzą bardzo zgrany duet. Nadzienie może być różnie tak jak w przypadku naszych pierogów. Ja wybrałam ziemniaczane z
koperkiem - pycha. Ciasto dzięki sodzie podczas smażenia rośnie jest mięciutkie i pulchniutkie. Jeśli przygotujemy nadzienie dzień wcześniej to drugiego dnia pójdzie bardzo szybko. Smażą się ekspresowo :) Przepis z Tego bloga.
Składniki na nadzienie : ( nadzienia starczy spokojnie na podwójną porcję. Autorka bloga nie podała dokładnych proporcji na puree ziemniaczane dlatego zrobiłam według własnego uznania. Pominęłam również dodatek
majonezu i kremówki i zrobiłam je bardziej zwarte).670 g
ziemniaków1 duża
cebulapęczek
koperkusól,
pieprz2 łyżki
masłaZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę tniemy w drobną kostkę, podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę, maszynkę lub dobrze tłuczemy z dodatkiem 2 łyżek
masła. Dokładamy
cebulę, drobno posiekany
koperek,doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy.Składniki na ciasto : ( na 12 sztuk )1 szklanka
maślanki3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej2-2 1/2 szklanki
mąki ( użyłam pszennej, zużyłam 2 szklanki i odrobinę kiedy posypywałam)
olej do smażeniaWszystkie składniki umieszczamy w misce(
mąkę proponuję najpierw dodać 2 szklanki a
potem dosypywać stopniowo jeśli będzie potrzeba ). Wyrabiamy ciasto za pomocą mieszadeł spiralnych lub haka. Kiedy składniki dobrze się wymieszały chwilę wyrobiłam ciasto ręcznie aż było gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy i nadziewamy farszem tak jak nasze pierogi i tak samo je sklejamy. Następnie w miejscu sklejenia, środek spłaszczamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)