ßßß
Składniki na nadzienie : ( nadzienia starczy spokojnie na podwójną porcję. Autorka bloga nie podała dokładnych proporcji na puree ziemniaczane dlatego zrobiłam według własnego uznania. Pominęłam również dodatek majonezu i kremówki i zrobiłam je bardziej zwarte).670 g ziemniaków1 duża cebulapęczek koperkusól, pieprz2 łyżki masłaZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę tniemy w drobną kostkę, podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, maszynkę lub dobrze tłuczemy z dodatkiem 2 łyżek masła. Dokładamy cebulę, drobno posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.Składniki na ciasto : ( na 12 sztuk )1 szklanka maślanki3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka sody oczyszczonej2-2 1/2 szklanki mąki ( użyłam pszennej, zużyłam 2 szklanki i odrobinę kiedy posypywałam)olej do smażeniaWszystkie składniki umieszczamy w misce( mąkę proponuję najpierw dodać 2 szklanki a potem dosypywać stopniowo jeśli będzie potrzeba ). Wyrabiamy ciasto za pomocą mieszadeł spiralnych lub haka. Kiedy składniki dobrze się wymieszały chwilę wyrobiłam ciasto ręcznie aż było gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy i nadziewamy farszem tak jak nasze pierogi i tak samo je sklejamy. Następnie w miejscu sklejenia, środek spłaszczamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)