Wykonanie
Bardzo lubię ten dodatek do obiadu. Jako dziecko nie znosiłam
marchewki w ten sposób podanej, teraz jadam bardzo często;) Moja córka nie przepada za nią teraz,czy pokocha ją jako dorosła już osoba? Zobaczymy;)
Składniki:4
marchewki3 łyżki
groszku (u mnie konserwowy)3 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprz do smakupłaska łyżka
mąki pszennejWykonanie:
Marchewkę myjemy, osuszamy, następnie obieramy (najlepiej skrobaczką do warzyw).
Marchew przecinamy wzdłuż na połowę, następnie ponownie tniemy wzdłuż na pół.W ten sposób uzyskamy 4 długie części z każdej
marchewki, które
potem kroimy w plasterki.Do rondelka dajemy
masło, podgrzewamy i wsypujemy pokrojoną
marchew.Dusimy do miękkości pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.Gdy
marchew zmięknie przyprawiamy
solą i
pieprzem, następnie dodajemy odcedzony z zalewy
groszek .Na koniec zasypujemy
marchew z
groszkiem płaską łyżką
mąki, mieszamy.Podajemy od ciepłe.