Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Marcin KręglickiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)2
piersi kurczaka pokrojone w kostkę ok. 2-cm1/3 szkl. uprażonych
orzeszków ziemnych1 spora
papryka pokrojona w kostkę ok. 2-cm2 strączki posiekanej suszonej
ostrej papryczki chilli1/2 pęczka
dymki pokrojonej w kawałki ok. 3-cm5 łyżek
sosu sojowego5 łyżek słodkiego
sherry1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu winnego1 łyżka
cukru sólolej2 łyżeczki drobno posiekanego
imbiruKurczak z
papryką i orzeszkami - sposób przygotowania: Marynata: 2 łyżki
sosu sojowego, 2 łyżki
sherry, połowę
mąki, szczyptę
soli wymieszać z
kurczakiem. Pozostały
sos sojowy,
sherry,
ocet,
cukier,
mąkę oraz 3 łyżki
wody zmieszać w miseczce i odstawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżkioleju. Smażyć krótko
chilli, dodać
kurczaka i
imbir, smażyć 3 - 4 minuty. Dodać
orzechy,
paprykę i
dymkę. Wraz z wymieszanym sosem wlać na patelnię. Smażyć do zagotowania i zgęstnienia sosu. Podawać od razu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu