ßßß Cookit - przepis na Casserole warzywne i kotlety cielęce

Casserole warzywne i kotlety cielęce

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Honorata Piwowarska
Natalia Nowak-Bratek
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Casserole warzywne i kotlety cielęce - składniki:
4 kotlety cielęce (po 150 g każdy)
2 gałązki rozmarynu
150 g skorzonery
1 seler korzeniowy
1 brukiew
2 korzenie pietruszki
3 czerwone cebule
2 łyżki oliwy do nacierania mięsa
1 liść laurowy
300 ml czerwonego wytrawnego wina
5 łyżek koncentratu bulionowego drobiowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oleju truflowego
sól i pieprz
Casserole warzywne i kotlety cielęce - sposób przygotowania: Kotlety cielęce lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy nacieramy odrobiną oliwy, posypujemy posiekanym rozmarynem (jedną gałązkę pozostawiamy). Odstawiamy do zamarynowania na dwie godziny. Obieramy skorzonerę, seler, brukiew, pietruszkę i kroimy w dużą kostkę. Cebule kroimy na pół. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy liść laurowy i pozostałą gałązkę rozmarynu. Smażymy 10 minut. Wino podgrzewamy, redukujemy. Koncentrat bulionowy rozpuszczamy w litrze wody. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, olej truflowy, zredukowane wino i bulion. Przyprawiamy pieprzem. Gotujemy do miękkości na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Mocno rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, układamy cielęcinę. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy 3-4 minuty (z drugiej strony także przyprawiamy i smażymy). Smażąc, polewamy sosem z patelni lub płynem, która pozostał z marynaty. Podajemy z warzywami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277710/casserole warzywne i kotlety cielece/p