ßßß
Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Casserole warzywne i kotlety cielęce - składniki:4 kotlety cielęce (po 150 g każdy)2 gałązki rozmarynu150 g skorzonery1 seler korzeniowy1 brukiew2 korzenie pietruszki3 czerwone cebule2 łyżki oliwy do nacierania mięsa1 liść laurowy300 ml czerwonego wytrawnego wina5 łyżek koncentratu bulionowego drobiowego1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oleju truflowegosól i pieprzCasserole warzywne i kotlety cielęce - sposób przygotowania: Kotlety cielęce lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy nacieramy odrobiną oliwy, posypujemy posiekanym rozmarynem (jedną gałązkę pozostawiamy). Odstawiamy do zamarynowania na dwie godziny. Obieramy skorzonerę, seler, brukiew, pietruszkę i kroimy w dużą kostkę. Cebule kroimy na pół. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy liść laurowy i pozostałą gałązkę rozmarynu. Smażymy 10 minut. Wino podgrzewamy, redukujemy. Koncentrat bulionowy rozpuszczamy w litrze wody. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, olej truflowy, zredukowane wino i bulion. Przyprawiamy pieprzem. Gotujemy do miękkości na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Mocno rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, układamy cielęcinę. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy 3-4 minuty (z drugiej strony także przyprawiamy i smażymy). Smażąc, polewamy sosem z patelni lub płynem, która pozostał z marynaty. Podajemy z warzywami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu