ßßß Cookit - przepis na Risotto ze świeżymi winogronami i rodzynkami

Risotto ze świeżymi winogronami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przemysław Muszyński
Fot. BBS
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Risotto ze świeżymi winogronami i rodzynkami - składniki:
1 średnia cebula
100 g piersi kurczaka
szczypta szafranu
2 łyżki masła
20 g posiekanych migdałów
200 g (ugotowanego na półtwardo) ryżu
100 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka rosołu z kury
sól i pieprz
szczypta mielonego cynamonu
50 g zielonego groszku
100 g białych winogron
20 g sparzonych rodzynek
Risotto ze świeżymi winogronami i rodzynkami - sposób przygotowania: Siekamy cebulę i pierś kurczaka. Szafran moczymy w szklance ciepłej wody przez 15 minut. Podprażamy na maśle migdały. Wrzucamy cebulę i mięso, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy ryż i podsmażamy chwilę, stale mieszając. Wlewamy wino, rosół i wodę z szafranem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dodajemy resztę składników. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602157/risotto ze swiezymi winogronami i rodzynkami/p