ßßß Cookit - przepis na Prowansalska tapenada

Prowansalska tapenada

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Prowansalska tapenada - składniki:
Mieszanka przypraw (w równych proporcjach) mielone goździki
pieprz
gałka muszkatołowa
cynamon i imbir
Oraz:
20 dag czarnych oliwek bez pestek
10 dag kaparów
5 dag filetów anchois
5-6 ząbków czosnku
1 kieliszek koniaku
1/2 łyżeczki do kawy mieszanki przypraw
1 szklanka oliwy
ewentualnie 1 łyżeczka musztardy i sok z cytryny do smaku
Prowansalska tapenada - sposób przygotowania: Oliwki, anchois, czosnek i kapary utłucz w moździerzu lub zmiksuj. Gdy powstanie gładka pasta, dodaj przyprawy i koniak, a potem, ciągle mieszając łyżką, stopniowo dolewaj oliwę. Możesz dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i łyżeczkę musztardy. Rada: A może piknik po francusku Wystarczy zabrać ze sobą świeżą bagietkę, słoiczek tapenady zrobionej poprzedniego dnia, nieco oliwek i sera oraz butelkę młodego wina. Bon Appétit!
Tapenada z czarnych oliwek
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601794/prowansalska tapenada/p