ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Prowansalska tapenada - składniki:Mieszanka przypraw (w równych proporcjach) mielone goździkipieprzgałka muszkatołowacynamon i imbirOraz:20 dag czarnych oliwek bez pestek10 dag kaparów5 dag filetów anchois5-6 ząbków czosnku1 kieliszek koniaku1/2 łyżeczki do kawy mieszanki przypraw1 szklanka oliwyewentualnie 1 łyżeczka musztardy i sok z cytryny do smakuProwansalska tapenada - sposób przygotowania: Oliwki, anchois, czosnek i kapary utłucz w moździerzu lub zmiksuj. Gdy powstanie gładka pasta, dodaj przyprawy i koniak, a potem, ciągle mieszając łyżką, stopniowo dolewaj oliwę. Możesz dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i łyżeczkę musztardy. Rada: A może piknik po francusku Wystarczy zabrać ze sobą świeżą bagietkę, słoiczek tapenady zrobionej poprzedniego dnia, nieco oliwek i sera oraz butelkę młodego wina. Bon Appétit!Tapenada z czarnych oliwekPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu