ßßß
Fot. Marcin KlabanCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego)100 ml mleka1 jajkopo pół łyżeczki kardamonugoździków i cynamonu2 łyżki cukru pudrugrudka masła2-3 łyżki oliwygarść owoców (np. borówki lub pokrojone banan ; kiwi ; jabłko)2 łyżki masła orzechowegocukier puderChałka z masłem orzechowym - sposób przygotowania: Chałkę zanurzamy w mleku, obtaczamy w jajku wymieszanym z przyprawami i cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy chałkę po 3-4 minuty z każdej strony. Kroimy owoce na małe kawałki. Każdą kromkę obficie smarujemy masłem orzechowym i podajemy z owocami. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Śniadanie prawie jak u Tiffaniego
startym parmezanem i skórką cytrynową. Chałka z masłem orzechowym (dla 2 osób) 2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego), 100 ml mleka, 1 jajko, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i goździków, 2 łyżki cukru pudru, grudka masła, 2-3 łyżki oliwy, garść owoców (np. borówki lub pokrojone: banan, kiwi, jabłkoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu