Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak

Fot. Marcin KlabanCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 kromki
chałki (lub
ciasta drożdżowego)100 ml
mleka1
jajkopo pół łyżeczki
kardamonugoździków i
cynamonu2 łyżki
cukru pudrugrudka
masła2-3 łyżki
oliwygarść
owoców (np.
borówki lub pokrojone
banan ;
kiwi ;
jabłko)2 łyżki
masła orzechowegocukier puderChałka z
masłem orzechowym - sposób przygotowania:
Chałkę zanurzamy w
mleku, obtaczamy w
jajku wymieszanym z
przyprawami i
cukrem. Na patelni rozgrzewamy
masło z
oliwą i smażymy
chałkę po 3-4 minuty z każdej strony. Kroimy
owoce na małe kawałki. Każdą kromkę obficie smarujemy
masłem orzechowym i podajemy z
owocami. Tuż przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Śniadanie prawie jak u Tiffaniego

startym
parmezanem i
skórką cytrynową.
Chałka z
masłem orzechowym (dla 2 osób) 2 kromki
chałki (lub
ciasta drożdżowego), 100 ml
mleka, 1
jajko, po pół łyżeczki
cynamonu,
kardamonu i
goździków, 2 łyżki
cukru pudru, grudka
masła, 2-3 łyżki
oliwy, garść
owoców (np.
borówki lub pokrojone:
banan,
kiwi,
jabłkoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu