ßßß Cookit - przepis na Chałka z masłem orzechowym

Chałka z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin Klaban
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego)
100 ml mleka
1 jajko
po pół łyżeczki kardamonu
goździków i cynamonu
2 łyżki cukru pudru
grudka masła
2-3 łyżki oliwy
garść owoców (np. borówki lub pokrojone banan ; kiwi ; jabłko)
2 łyżki masła orzechowego
cukier puder
Chałka z masłem orzechowym - sposób przygotowania: Chałkę zanurzamy w mleku, obtaczamy w jajku wymieszanym z przyprawami i cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy chałkę po 3-4 minuty z każdej strony. Kroimy owoce na małe kawałki. Każdą kromkę obficie smarujemy masłem orzechowym i podajemy z owocami. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Śniadanie prawie jak u Tiffaniego
startym parmezanem i skórką cytrynową. Chałka z masłem orzechowym (dla 2 osób) 2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego), 100 ml mleka, 1 jajko, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i goździków, 2 łyżki cukru pudru, grudka masła, 2-3 łyżki oliwy, garść owoców (np. borówki lub pokrojone: banan, kiwi, jabłko
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601508/chalka z maslem orzechowym/p