ßßß Cookit - przepis na Świąteczny piernik wileński

Świąteczny piernik wileński

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Lubię Gotować
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska,kuchnia wschodnioeuropejska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (38 głosów)
3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki miodu
2 jajka
szklanka cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżeczki przyprawy do pierników
mała torebka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
łyżka mąki pszennej
szczypta soli.
Do formy: łyżka margaryny
łyżka bułki tartej
Świąteczny piernik wileński - sposób przygotowania: Rodzynki umyć, osuszyć i oprószyć mąką pszenną. Mąkę żytnią lekko zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając. Miód podgrzać. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, wlać płynny miód, ubite jajka oraz rum, wymieszać i wyrobić. Dodać rodzynki, orzechy i wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piernik najlepszy jest kilka dni po upieczeniu.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
Świąteczne ucztowanie
deser Litwini serwują kisiel (kisielius), biały z owsianki lub czerwony z żurawin. Śledzie po litewsku Barszcz wileński Świąteczny piernik wileński
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13018487/swiateczny piernik wilenski/p