Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Lubię GotowaćCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska,kuchnia wschodnioeuropejskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (38 głosów)3 szklanki
mąki żytniej2/3 szklanki
miodu2
jajkaszklanka
cukru pudru2 łyżki
rumu2 łyżeczki
przyprawy do piernikówmała torebka
proszku do pieczenia5 dag
rodzynek3 łyżki posiekanych
orzechów laskowychłyżka
mąki pszennejszczypta
soli.Do formy: łyżka
margarynyłyżka
bułki tartejŚwiąteczny piernik wileński - sposób przygotowania:
Rodzynki umyć, osuszyć i oprószyć
mąką pszenną.
Mąkę żytnią lekko zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając.
Miód podgrzać.
Jajka zmiksować z
cukrem pudrem.
Mąkę wymieszać ze szczyptą
soli z
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do pierników, wlać płynny
miód, ubite
jajka oraz
rum, wymieszać i wyrobić. Dodać
rodzynki,
orzechy i wymieszać. Brytfannę wysmarować
margaryną i wysypać
bułką tartą, włożyć ciasto. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piernik najlepszy jest kilka dni po upieczeniu.Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdobaŚwiąteczne ucztowanie

deser Litwini serwują
kisiel (kisielius), biały z owsianki lub czerwony z
żurawin.
Śledzie po litewsku Barszcz wileński Świąteczny piernik wileńskiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu