Wykonanie
Zapach
korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na
piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo polałam polewą z dodatkiem porteru. Ten piernik jest wilgotny, słodki i miękki jak puch. Z
czekoladą…o tak, same sobre rzeczy w tym pierniku. Uwielbiam takie rozpływające się w ustach ciasto ! Jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek
jadłam. Polecam przepis!
PiernikSkładniki:forma o rozmiarach 22 cm x 22 cm50 g
cukru muscovado35 g
cukru trzcinowego125 g
masła135 g golden
syropu100 g melasy200 g
pszennej mąki25 g
kakaoszczypta zmielonych
goździków¾ łyżeczki
cynamonu1½ łyżeczki zmielonego
imbiru1½ łyżeczki
sody1 duże
jajka160 ml porteruszczypta
soli100 g
czekolady, grubo pokrojonejPomada150 g
cukru pudru3 łyżki portera2 łyżki
masła½ łyżeczki
rozpuszczalnej kawy, proszek
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg ()W małym rondelku rozpuść
masło,
cukier,
syrop, melasę i
przyprawy. Zdejmij z ognia i dodaj
sodę oraz porter. Przesiej
mąkę z
kakao. Dodaj
jajka, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą
mąkę z
kakao,
czekoladę i wymieszaj. Prełóż masę do formy wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 45 minut. Wyjmij i ostudź.Rozpuść
masło i dodaj pozostałe składniki na pomadę. Wymieszaj i lekko przestudź. Posmaruj ciasto pomadą. Ja dodatkowo posypałam zmieloną
kawą. Pokrój ciasto na kawałki.Polecane przepisyŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursuSwiateczne ciasto
czekoladowo piernikowePiernik
czekoladowy wilgotny i puszystyBabka korzenna czekoladowaBrownies mocno
czekoladowe z
dynią