ßßß
PiernikSkładniki:forma o rozmiarach 22 cm x 22 cm50 g cukru muscovado35 g cukru trzcinowego125 g masła135 g golden syropu100 g melasy200 g pszennej mąki25 g kakaoszczypta zmielonych goździków¾ łyżeczki cynamonu1½ łyżeczki zmielonego imbiru1½ łyżeczki sody1 duże jajka160 ml porteruszczypta soli100 g czekolady, grubo pokrojonejPomada150 g cukru pudru3 łyżki portera2 łyżki masła½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy, proszek
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg ()W małym rondelku rozpuść masło, cukier, syrop, melasę i przyprawy. Zdejmij z ognia i dodaj sodę oraz porter. Przesiej mąkę z kakao. Dodaj jajka, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao, czekoladę i wymieszaj. Prełóż masę do formy wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 45 minut. Wyjmij i ostudź.Rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki na pomadę. Wymieszaj i lekko przestudź. Posmaruj ciasto pomadą. Ja dodatkowo posypałam zmieloną kawą. Pokrój ciasto na kawałki.Polecane przepisyŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursuSwiateczne ciasto czekoladowo piernikowePiernik czekoladowy wilgotny i puszystyBabka korzenna czekoladowaBrownies mocno czekoladowe z dynią