ßßß
Składniki:1,5 kg oczyszczony karp1 łyżka octu spirytusowego2 łyżki wody2 łyżki klarowanego masła (oleju)3/4 szklanki jasnego piwa1 szklanka rodzynek sułtańskich (jasnych)1 duża cebulaskórka starta z 1 cytryny4 roztarte goździki (lub 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego)sól, pieprz1. Karpia umyć, osuszyć i pokroić na dzwonka. Głowę i płetwy można zostawić do zupy rybnej lub przygotowania wywaru do karpia w galarecie.2. Dzwonka ułożyć w ceramicznym naczyniu, posypać solą, pieprzem oraz roztartymi goździkami (lub zielem angielskim). Wodę wymieszać z octem i skropić płynem karpia. Przykryć naczynie i wstawić na minimum 30 minut do lodówki (u mnie cała noc).3. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Karpia osączyć z płynu. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle (oleju) w rondlu lub głębokiej patelni. Dodać kawałki karpia, wlać piwo. Dusić pod przykryciem 10 minut.4. Po 10 minutach duszenia, przewrócić dzwonka na drugą stronę. Posypać skórką cytrynową i rodzynkami. Dusić kolejne 10 minut.5. Podawać np. z kapustą z pieczarkami lub inną duszoną kapustą kiszoną.
Kochani! Nie wiem czy będę miała chwilę, aby tu jeszcze zajrzeć przed Wigilią. Dlatego chciałabym już dziś złożyć Wam najlepsze życzenia świąteczne.Zdrowych, pogodnych i pełnych uśmiechu Świąt Bożego Narodzenia w otoczeniu najbliższych przyjaciół i rodziny.Niech te kilka dni będzie dla Was okazją do odpoczynku i nadrobienia rodzinnych zaległości.Przygotowujcie świąteczne posiłki ze zdrowym rozsądkiem. Przemyślcie dokładnie, czy potrzebna jest aż taka góra jedzenia i czy oby nie za bardzo się przeforsujecie tuż przed Świętami. Najważniejsza jest atmosfera, którą budują ludzie. O nią zadbajcie w największym stopniuOdłóżcie wszelkie spory i usiądźcie zgodnie przy świątecznym stole.Ania Włodarczyk – Mops w kuchni