Wykonanie

Kulki
rybne a raczej w moim przypadku medaliony w zalewie octowej robiłam już kilka
razy. Jest to rewelacyjna przekąska. Można je zrobić w zasadzie z każdej
ryby, ale według mnie najlepiej wychodzą z połączenia
karpia z inną
rybą (u mnie w tym przypadku
mintaj). Czym mniejsze kulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie jak kulki.Kulki robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą
octową.Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego
karpia. W
sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować
ryby, ale warto. Warto też
mieć ciężki i solidny tasak i ostry nóż. Bardzo to pomaga przy odcinaniu i przecinaniu
ryby.Składniki:kulki:7 kg świeżego
karpia (po filetowaniu wyszło 2,3 kg)1 kg mrożonych filetów
mintaja3
cebule3 czerstwe
kajzerkisólpieprzbułka tarta (2 - 3 łyżki do
mięsa + do obtoczenia kulek)
olej do smażeniazalewa octowa:1 szklanka
octu spirytusowego 10%3 szklanki
wody1
liść laurowy10 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu1 łyżka
solicebula (u mnie około 8
cebul)Wykonanie:filetowanie
ryby:Delikatnie rozciąć brzuch
ryby uważając żeby nie przeciąć wnętrzności. Ostrożnie włożyć do wnętrza
ryby rękę i delikatnie odrywać wnętrzności. Trzeba uważać żeby nic w środku nie pękło ponieważ może to zanieczyścić całe
mięso. Delikatnie wyciągać wnętrzności od strony ogona a na końcu odciąć przełyk.
Rybę nacinamy wzdłuż głowy (tzw. pod uchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy
rybę wzdłuż grzbietu i odcinamy górny filet prowadząc nóż przy ościach
ryby. Tak samo postępujemy z drugiej strony
karpia. W filecie zostaną malutkie ości ale nie trzeba je usuwać ponieważ
ryba będzie w zalewie octowej, która rozpuści ości.Dolną część
mięsa możemy również odciąć od ości, ale wtedy dużo
mięsa zostanie przy ościach. Ja odcinam ten kawałek razem ośćmi a następnie ości usuwam.Teraz ściągam skórę. Delikatnie odcinam od końca filetu skórę, a gdy już można go pewnie chwycić, chwytam ją przez ścierkę i powoli odrywam od
mięsa. Jeśli
mięso odrywa się razem ze skórą należy go odciąć nożem. Skórę ściągnąć z wszystkich kawałków
ryby.Kawałki z ośćmi nacinam wzdłuż ości, a następnie je podważam nożem i wyrywam każdą ość.kulki
rybne:
Bułki namoczyć w wodzie a następnie je odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju.
Filety rybne zmielić w maszynce do
mięsa, następnie zmielić
cebulę a na koniec odciśniętą
bułkę.Do zmielonych składników dodać
jajka, doprawić
solą i
pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli
mięso jest zbyt luźne i nie da się z niego lepić kulek można dodać 2 - 3 łyżki
bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.Z
mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w
tartej bułce. Kulki smażyć na rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.zalewa octowa (do podanej ilości
ryby zużyłam zalewę z 3 szklanek
octu):
Cebulę obrać, pokroić w
pióra i sparzyć wrzącą
wodą.
Ocet,
wodę,
liść laurowy,
pieprz i
ziele angielskie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Zalewę trochę ostudzić.
Cebulę na przemian z kulkami włożyć do słoików a następnie zalać ciepłą zalewą.Słoiki odłożyć w zimne miejsce na 1 - 2 tygodnie.

