Wykonanie
Pomysł na tę
sałatkę zaczerpnęłam z książki Warzywa z mojego ogródka Z. Dobrakowskiej-Kopeckiej i K. Pyszkowskiej z 1987. W książkach z lat 80-tych jest wiele ciekawych przepisów dostosowanych do
polskich warunków, wtedy wiele osób posiadało ogródki warzywne i tam spędzało większość swojego wolnego czasu w lecie, pielęgnując swoje uprawy
warzywne i owocowe. Mój ś.p. dziadek miał działkę przy ulicy Wycieczkowej w Łodzi i zasilał całą rodzinkę
płodami rolnymi z jego ogródka: zawsze miał grządkę z
żółtą fasolką szparagową. I to jemu właśnie dedykuję ten wpis
Składniki na 4 porcje:3/4 kg
żółtej fasolki szparagowej4
ogórki kiszone1 duże
jabłko1/2
cebuli czerwonej1
ryba wędzona (u mnie
dorsz, może być
makrela lub
śledź)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanego
szczypiorku4 łyżki
majonezu lightsok z 1
cytryny1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1.
Fasolce odcinamy brzegi i gotujemy ją tak, aby nie była ani za miękka, ani zbyt twarda. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.2.
Ogórki kroimy wzdłuż na pół i następnie w grube plastry.
Jabłko (nie obrane) kroimy na ćwiartki i następnie w plastry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy
zieleninę.3. Z
ryby usuwamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki.4. Wszystkie powyżej przygotowane składniki mieszamy. Nie potrzeba nic solić albowiem
ryba wędzona jest bardzo słona.5. Miksujemy blenderem
majonez z
sokiem z cytryny i
pieprzem. Tak przygotowany sosem polewamy
sałatkę rozłożoną na talerze.Przepis zgłaszam do akcji Panny Malwinny z Filozofii Smaku –
Warzywa strączkowe edycja letnia 2013.